2009. február 26., csütörtök

Múlthét 2 .- Iskola

A suliról most sem kaptok fotót egyelőre, csak írásos információval tudok szolgálni.

Először is, meglehetősen... szórványos itt az oktatás. Két hét után, most a harmadikban már szünetet is kaptunk valamiért... Ursulától megtudtam, hogy itt mindössze három hét, vagy mennyi a nyári szünet, viszont sokkal több rövidebb szünet van szétszórva végig a tanév folyamán.

A második hét végére nagyjából sikerült már minden órán megjelennem, bár kettő így is elmaradt, így azokról még mindig nem tudok felvilágosítással szolgálni. Az egész tantárgyfelvételesdinek az az alapja, hogy vannak a szakok által meghatározott Major tárgyak, és vannak minorok, amiket bárki felvehet. Ez utóbbiból két csoport is van, ugyanis van egy rakat olyan óra, amit BÁRMELYIK egyetem hallgatói felvehetnek. ezek általában alacsonabb színvonalú, de legalábbis egyszerűbb, bevezető jellegű tanórak, szemben a többivel, amik már korábbi szaktanulmányokat feltételeznek. Vettem föl ilyet is-olyat is.

Vegyük is sorra:
-Hétfő: passz. Most nem volt semmi. elvileg a holland dizájnról lenne egy óra, kifejezetten a cserehallgatóknak, de mint megtudtam, lehet helyette mást is felvenni. Majd meglátjuk jövő hétfőn, mi lesz.

-Kedd: Egy "produkciómenedzsment" nevű tárggyal indul a nap reggel, aminek a keretén belül az az éppen aktuális projekt időbeosztását próbáljuk egyengetni. Az órát Barend tartja (ő a szakvezető, ugye), és igazából tényleg semmi másról nem szól, minthogy mindenki a maga dolgát csinálja, és ha bármi van, akkor lehet vele beszélni róla. Ezek után 3D kurzuson vagyok az elsősökkel (mivel szart se tudok a 3d-ről, PEDIG ugye volt már az iparon egy ilyen irányultságú órám...és ez nem engem minősít ezúttal), ami jópofa, mert egy láthatóan kínai pacák tartja. Ő beszél a legrosszabbul angolul, az összes tanár közül:) Itt ki is térek egy nagyon jellegzetes vonásra: ha csak egy cserediák is van az osztályban, az óra angolul folyik. Ha nincs, néha akkor is (van néhány óra ugyanis, ami kifejezetten angolul van kiírva, ha pedig mindenki holland, akkor a tanár általában inkább mégis átvált hollandra, de elvileg ez nem volna szabályos).
Ezek után egy rettentő, tátongó lyuk van az órarendemben, amikor is órák hosszat ebédelnem kell. Ha végeztem, a tanulmányi osztály vezetőjével van egy órám (na ő egy elképesztő figura. Nem tudom már melyik rajzfilmben láttam, de ha rájövök kérek tőle autogramot), ami ilyen elméleti dizájnoktatás hülyéknek. Mást nem nagyon tudok róla mondani. Érdekes, te teljesen értelmetlen óra.

-Szerda: Egész délelőtt egy Mandy nevű hölggyel van hagyományos rajzanimáció, amit sose árt, ha gyakorlok egy kicsit. Ráadásul ugye, itt bazi nagy Wacom táblákon, vagy éppenséggel képernyő-táblákon tudok dolgozni. Mihelyt elkészül egy használhatő változat a Greater goodból, annak az animációit fogom ezen az órán csinálni.
Ezek után "sound" óra következik. ez azon kevés termek egyikében van, ahol Mac gépeket használnak, és azon kevés tanár tartja, aki nem angolul tartja az órát. Mivel viszont a szoftver angol nyelvű, és tőmondatokban azért mindent elmond angolul is, semmi probléma nem merült fel itt sem.

-Csütörtök: délelőtt concept-development óra van egy író-rendező pacákkal, aki mivel angol, egy szót sem beszél hollandul. Kedvelem ezt az órát:) A tartalmát jól fedi a cím, ugyanis egy meglévő szöveget kell adaptálni valamilyen módon, új tartalommal feltöltve. Jelen esetben ez a teadélután az Alice csodaországbanból (ezt imádom így leírni). Az órán a sövegen dolgozunk, valamint megnézünk már létező filmes feldolgozásokat is belőle. Nagyon érdekesnek ígérkezik, de ha jól tudom, csak kéthetente lesz megtartva...
Negyedkettőtől modellrajz, ami az, aminek hangzik. Eg pucér nénit rajzolunk. Eléggé kiestem a gyakorlatból, jónak láttam felvenni egy ilyet is. Annyival van a dolog megspékelve, hogy ez órák elméletet is tartalmaznak. Nem anatómiát sajnos, de egy művtörire emlékeztető egységet, ahol olyan kortárs művészekről tanulunk, akiknek az emberi test állt művészetük középpontjában. Az értékelés alapját pedig egy prezentáció fogja adni, amit egy általunk választott, ideillőművészről kell majd tartanunk. Este filmes órával zárom a napot, ami leginkább a Varjasiféle dramaturgiaórákra emlékeztet. Csak nem annyira mélyenszántó, sajnos...
Ez a leghosszabb napom. Fontos tudni, hogy itt az órák jellemzően nem kilencven, hanem száznyolcvan percesek (vagy még hosszabbak), így csütörtökön tizenkét órán keresztül vagyok bent.

-Péntek: ez a nap rövidebb jóval, itt reggel van egy motion szoftverismeretem, ahol a szak rendszergazdája tanít fusiont, valamint egy Motion graphics, ami most is elmaradt...

Nagyjából ennyi elég is a tanrendemről. Az osztályról asszem csak a jövő héten írok, még nem ismerem őket eléggé.

2 megjegyzés:

  1. hmm, ez a sound óra rögtön felcsigázta a képzeletemet. Milyen szoftver is ez? és milyen almákkal tanultok?

    VálaszTörlés
  2. hú, ott aztán zajlik a munkás élet, szépen, szépen.

    lemaradtam, mi is ez a greater good?

    VálaszTörlés